Een aannemer kan voor verschillende bouwprojecten worden aangesteld. De opdrachtgever heeft het voordeel dat alles via de aannemer wordt gedaan. Of het nu een timmerman, loodgieter of architect is, de aannemer is het aanspreekpunt van de klant en zorgt dat al het werk op tijd af is. Hij is verantwoordelijk dat alles in goede banen wordt geleid en voor het eindresultaat. Meestal huurt een hoofdaannemer personeel in die gespecialiseerd zijn in bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld een loodgieter en/of timmerman.

Wat kost een aannemer?
Veel mensen vergelijken de offertes van verschillende aannemers. Het kan 30% op een project besparen. Kies altijd een aannemer uit jouw regio uit, zodat de voorrijkosten beperkt blijven. Voorafgegaan aan het bouwproject zijn er afspraken gemaakt over de geschatte kosten. Houdt rekening met een vaste prijs, richtprijs of uurtarieven. De kosten van materialen en mankracht hoort ook bij het kostenplaatje.
Vaste prijs
Als je een vastgezette prijs met de aannemer hebt ondertekend, dan mag de aannemer de rekening achteraf nooit verhogen. Je weet dan precies wat je moet betalen.
Richtprijs
De aannemer kan een prijs baseren op de kosten die hij ongeveer geschat heeft. De uiteindelijke prijs mag overigens niet meer dan 10,0% van de richtprijs afwijken. De aannemer is dan verplicht de opdrachtgever op tijd op de hoogte te stellen, de klant kan dan zelf kiezen om opdrachten weg te laten, of over de richtprijs heen te gaan.
Uurtarief
Het uurtarief van de aannemer kan per regio verschillen. Gemiddeld ligt de prijs per uur ongeveer tussen de €30,00 en €50,00 euro. Houdt altijd de kosten van materialen, vervoer en mankracht in de gaten, want je wilt natuurlijk niet meer betalen wat het project eigenlijk zou moeten kosten.
De keuze die je als opdrachtgever maakt, om de aannemer te betalen is persoonlijk. Om de kosten een beetje te beperken kun je zelf ook mee helpen door koffie rond te brengen en de rommel op te ruimen. Je bent dan toch nauw betrokken en kunt zien hoe het project verloopt.