Regelmatig hebben fabrieken of organisaties met bijvoorbeeld koelinstallaties last van kleine lekkages in hun systemen. In het geval van koelsystemen of fabriekslijnen, kan dit een enorm risico zijn voor de veiligheid van de producten en de medewerkers. Daarom is het belangrijk dat er af en toe, met behulp van een lekdetector, een goede test wordt gedaan. Dit kan natuurlijk op het moment dat het lek al bekend is, maar ook preventief, om een lek te voorkomen. Het gevaar van de zogenaamd “micro lek” is dat ze vaak niet direct merkbaar zijn en al helemaal niet zichtbaar of hoorbaar. Hierdoor heeft u te maken met minuscule vormen van lekkage die op termijn enorme impact kunnen hebben op de producten of de gezondheid van het personeel.
Lekkage in systemen
Er zijn vele soorten lekkage die zich voor kunnen doen in de omgeving van een fabriek of een andere organisatie met productielijn. Hierbij kan het gaan om vloeistof-lekkages, gaslekkages of lekkages van luchtdruk. Voor elke vorm van lekkage is een andere lekdetector. Het verschil zit hem hierbij in de soorten sensoren die gebruikt worden en de manier waarop deze sensor de lekkage opspoort. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van sonar. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij het opsporen van waterstof lekkages, wordt weer gebruik gemaakt van een lekdetector op basis van gas. Op die manier kan elk soort lekkage in systemen of buizen gemakkelijk worden opgespoord.

Inline implementatie van lekdetector
Bij veel fabrieken wordt gewerkt met lijnstructuren. Dit zijn de welbekende Gordiaanse en Taylorisme-systemen waarbij onderdelen over een assemblagelijn worden voortbewogen. Hierbij wordt in de puurste vorm van het Taylorisme één element per punt toegevoegd. In de meeste fabrieken gebeurt dit tegenwoordig met behulp van robots, maar het gevaar van lekkages in producten of machines is daarmee niet geweken. Zo moeten verpakkingen van voedselproducten, zoals bijvoorbeeld een pak hagelslag, uitvoerig worden gecheckt op eventuele microlekkages.
Deze lekkages in de productverpakking hebben namelijk een enorme impact op de kwaliteit van het product en natuurlijk ook op de houdbaarheid ervan. Het is bijna onmogelijk om elk product te checken met behulp van een lekdetector. Daarom wordt tegenwoordig ook een inline implementatie van de detector aangeboden. Hierdoor kunnen fabrieken gemakkelijk een lekdetector in hun assemblagelijn opnemen die op een aangewezen moment de tijd krijgt om het langskomende product te checken op microlekkages. Dit scheelt heel veel tijd en natuurlijk ook veel geld.