Is je rollenbank aan vernieuwing toe of wil je je voor het eerst een rollenbaan aanschaffen? Waarop moet je zoal letten? Een rollenbaan kiezen is niet altijd zo eenvoudig. Er zijn heel wat soorten die elk hun eigen specifieke mogelijkheden hebben. Wij geven jou hier alvast een paar tips die jou op weg helpen.
Elektrisch aangedreven of niet?
Qua aandrijving zijn er twee soorten rollenbanen. Het ene type is elektrisch aangedreven. Op de andere moet je zelf de goederen voortduwen of gaan de goederen door de zwaartekracht naar beneden. Het hangt er natuurlijk van af wat je precies met je rollenbaan wilt aanvangen. Als je rollenbaan bijvoorbeeld naar beneden helt, is een elektrisch aangedreven exemplaar niet echt nodig. In omgekeerde richting, als je goederen naar boven moeten, is dit natuurlijk wel handig. Met een elektrisch aangedreven rollenbaan heb je uiteraard nergens problemen maar zit je wel in een hogere prijsklasse.
Welke rollen kies je?
Er zijn heel wat soorten rollen. Een rollenbaan kiezen doe je daarom in functie van het soort goederen die je wilt verplaatsen. Heb je bijvoorbeeld veel dozen? Dan kies je voor een vrij eenvoudige rollenbaan met brede rollen die in één stuk over de breedte lopen. Heb je goederen in diverse vormen, zowel groot als klein, dan bestaan er voor jou rollenbanen met kogelvormige rollen. Zij sturen om het even welke goederen de goede richting uit. Daarnaast bestaan er rollenbanen met bijvoorbeeld kleine rollen, of ver of dicht van elkaar staande rollen.
Uitschuifbaar of niet?
Als je rollenbaan altijd op dezelfde plaats en over dezelfde lengte geplaatst wordt, dan is een niet-uitschuifbare rollenbaan uitstekend. Heb je echter een zekere vrijheid nodig bij het stapelen, dan kies je beter voor een uitschuifbare rollenbaan, ook wel harmonica-rollenbaan genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het afladen van een vrachtwagen. Je begint achteraan je opslagplaats te stapelen, en je komt geleidelijk aan naar voren. Voor dergelijke klussen is een uitschuifbare rollenbaan onmisbaar.
Rechtdoor of draaibaar?
Rollenbanen bestaan zowel in rechte uitvoeringen als in draaibare varianten. Draaibare rollenbanen kun je bijvoorbeeld U-vormig of S-vormig opstellen zodat je goederen ook achter de hoek kunnen terecht komen.
Combineren van rollenbanen
De meeste rollenbanen hebben standaard afmetingen. Op die manier zijn ze onderling ook makkelijk met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een rechte en een draaibare die je achter elkaar plaatst, of een vaste en een harmonica rollenbaan die je aan elkaar koppelt.
Dé gouden tip
Een rollenbaan kiezen gaat gepaard met veel vragen. Dat hebben we hierboven al uitgebreid aangehaald. Dé gouden tip bij het aanschaffen van een rollenbaan is: kies liever voor een rollenbaan met iets meer mogelijkheden dan je in eerste instantie vereist. Het kan in de toekomst altijd voorkomen dat je plots wél een uitschuifbare of wél een elektrische rollenbaan nodig hebt. Denk dus van bij de aanschaf ook aan toekomstige activiteiten. Dit bespaart je voor de toekomst een pak geld en heel wat zorgen!