Traditie van de vlaggenmast

Traditie van de vlaggenmast

In Nederland hebben heel wat mensen een vlaggenmast hangen. We hangen hier hoog onze vlag van Nederland aan op dit kan zijn halfstok of helemaal gehesen . Dit wordt gedaan op speciale dagen die voor Nederland heel belangrijk zijn. dagen zoals: verjaardagen of sterfdagen van het koningshuis, koningsdag, dode herdenking,  Bevrijdingsdag, Prinsjesdag etc. Er zijn een heleboel regels over het uithangen van vlaggen. Zo mag de vlag bijvoorbeeld niet worden gehesen bij zonsondergang of zonsopgang, tenzij de vlag zo wordt verlicht dat alle kleuren aan beide zijde goed te zien zijn.  Het uithangen van een vlag doe je vaak ten ere van iets of iemand in het bijzonder.

 

Geslaagd!

Maar tegenwoordig is het ook een traditie om met de vlaggenmast op de foto te gaan wanneer jongeren hun middelbare schooldiploma hebben behaald.  Er worden dan schooltassen aan vastgemaakt zodat iedereen kan zien dat er iemand geslaagd is. dit is allemaal ontstaan in de jaren zestig waar veel ouders hun vlag hadden uitgestoken voor het slagen van hun kinderen.

 

Plaatsen van een vlaggenmast

Zo een vlaggenmast is wel vaak zwaar en neem je niet zomaar even mee in je auto om het vervolgens zelf in elkaar te zetten thuis. Er zijn genoeg aannemersbedrijven die je hier mee kunnen helpen. zij kunnen helpen met het plaatsen en brengen van de zware masten. Tegenwoordig moeten er in sommige gevallen wel sprake zijn van een vergunning of melding worden gedaan voor het plaatsen van de vlaggenmast. Weet je niet of je nu wel of geen vergunning er voor nodig hebt kun je altijd een vergunning check doen om het zeker te weten. Bij het plaatsen verder komen ook andere dingen kijken. Zorg ervoor bijvoorbeeld voor dat het terrein vrij is van kabels, leidingen, funderingen, zware klei, puin, wortels etc. Houd hier van te voren dus goed rekening mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *