Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, aangezien het erg te maken heeft wat er met sterk bedoeld wordt. Ook moet er onderscheid gemaakt worden tussen dakbedekkingen voor platte en hellende daken. Dakwerk is een dakdekker in Apeldoorn die je goed kan adviseren over het sterkste type dakbedekking voor jouw dak.
Levensduur van dakbedekking
Ervan uitgaande dat er met sterk wordt bedoeld dat het dak lang mee gaat, dan zijn er eigenlijk twee uitblinkers: keramische dakpannen voor hellende daken en EPDM voor platte daken. Keramische dakpannen gaan minimaal 75 jaar mee en EPDM ongeveer 50 jaar. Uiteraard is een goede plaatsing van de dakbedekking hiervoor van belang. PVC dakbedekking, bitumen dakbedekking en betonnen dakpannen komen hierna met een levensduur van 30-40 jaar.
Kwetsbaarheid van dakbedekking
Dakpannen willen nog wel van het dak waaien bij storm of breken wanneer je er over heen loopt. Hierin zit er weinig verschil tussen keramische en betonnen dakpannen. Echter, dit maakt dakpannen wel wat kwetsbaarder dan een alternatief als dakshingles.
Bij dakbedekking voor platte daken is dit een ander verhaal. Dakbedekkingen voor platte daken hebben altijd een bepaalde mate van elasticiteit. Hierdoor zijn de daken beloopbaar en minder kwetsbaar. EPDM in het bijzonder is een oersterke dakbedekking voor platte daken. Dit folie heeft een elasticiteit van 400% waardoor scheuren eigenlijk niet mogelijk zijn. Ook bitumen dakbedekking, het traditionele dakleer, is erg sterk. Dit komt met name door de dikte van het materiaal van ongeveer 4mm. EPDM en PVC dakbedekking is ter vergelijking maar 1 tot 1,5mm en hierdoor veel lichter van gewicht. Het nadeel van PVC dakbedekking is dat de weekmakers in het materiaal verouderen en dit ervoor zorgt dat het materiaal iets eerder scheurt dan bij een EPDM dakbedekking.