Een eigen droomwoning bouwen, hoe werkt dat?

Een eigen droomwoning bouwen, hoe werkt dat?

Wanneer u heeft besloten om uw droomwoning te gaan realiseren en uw eigen huis te bouwen, heeft u de eerste en moeilijkste stap eigenlijk al gehad. Vanaf hier staat u er namelijk niet meer alleen voor. Grofweg doorloopt u de volgende 4 stappen. Een bouwkundig adviseur in Enschede kan daar eventueel ook ondersteuning bij bieden. 

Bepaal je woonwensen

Eventueel in samenwerking met een architect of een (catalogus)bouwer brengt u in kaart waar uw droomwoning aan voldoet. Denk hierbij aan de woonomgeving, de kavel, het woningtype, indeling, bouwsysteem, duurzaamheid, veiligheid, maar ook uw toekomstige situatie. De keuze voor een architect hangt af van uw bouwwensen. Wilt u een verrassend, niet alledaags ontwerp op maat gemaakt hebben, kan een architect u zeker helpen. Wilt u een cataloguswoning dan heeft u de architect niet nodig. Een voordeel hierbij is dat u meteen weet wat een woning zal gaan kosten. Er bestaat ook nog een tussenvorm, namelijk de ‘maatcataloguswoning’. Deze wordt gebouwd volgens een individueel ontwerp, waarin veel standaardelementen en onderdelen zijn verwerkt. Na dit gesprek wordt u voorzien van een schetsontwerp met een prijsindicatie. Wanneer dit ontwerp bevalt, gaat de architect of de (catalogus)bouwer daadwerkelijk aan de slag om een volledig bouwplan op te stellen. De architect of de (catalogus)bouwer neemt alle zorg uit handen en houdt u op de hoogte van de voortgang.

Droomwoning bouwen
Wil jij ook je droomwoning bouwen?

Bepaal het budget

Ga bij het berekenen van de kosten voor het zelf bouwen van een huis uit van uw eigen budget. Weet welke maandlasten passen bij uw persoonlijke inkomen en ga dan op zoek naar de kavel en woning die hierbij passen. Een ervaren aannemer weet dan wat voor mogelijkheden er zijn en kan in een oriënterend gesprek duidelijk aangeven welke wensen haalbaar zijn. De kosten voor het bouwen van een woning zijn op dit moment ongekend laag. U bouwt op dit moment al vanaf € 300,- per m3 inclusief BTW en afwerking.

Keuze voor het bouwsysteem

Het casco, ofwel de draagconstructie van een woning, kan op verschillende manieren en met diverse materialen worden gebouwd. De meest gebruikte bouwsystemen voor individueel gebouwde huizen zijn traditionele bouw of houtskeletbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *