Hoe kan ik zo veilig mogelijk op hoogte werken?

Hoe kan ik zo veilig mogelijk op hoogte werken?

Op het moment dat je een baan hebt waar je regelmatig de hoogte moet werken is vallen een van de grootste risico’s waar je mee te maken krijgt. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van bedrijfsongevallen. Het is dan ook zeer belangrijk om op een goede manier met de veiligheid om te gaan.

Werken op een dak

Op het moment dat je op een dak aan het werk bent om deze te reinigen of te repareren is er bijna nooit valbeveiliging in de vorm van een leuning aanwezig. De kans op vallen wordt dan direct ook aanzienlijk vergroot. Het is dan ook zeer aan te raden om te werken met valbeveiliging. Die zorgt ervoor dat je val wordt gebroken voordat je daadwerkelijk op de grond terecht bent gekomen.

veilig werken op dak
Weet jij al of je veilig op een dak werkt?

Werken op hoogte met een hulpmiddel

Het beste is wanneer je op hoogte moet werken dit te doen met een hulpmiddel. Dit hulpmiddel moet dan natuurlijk ook voorzien zijn van de nodige valbeveiliging. Het kopen van een rolsteiger kan hier bijvoorbeeld een uitstekend hulpmiddel voor zijn. Bij rolsteigers gelden namelijk strikte veiligheidsregels voor zowel het opbouwen van een rolsteiger als voor het gebruik ervan. De aanschaf van een rolsteiger en het volgen van de juiste veiligheidsinstructies kan hierdoor al vele ongevallen voorkomen. Afhankelijk van de situatie kan het best bepaald worden welk hulpmiddel het meest geschikt is. Zo is bijvoorbeeld een kamersteiger meer geschikt voor binnen en kan rolsteiger afhankelijk van de ondergrond en hoogte zowel binnen als buiten worden gebruikt. Voor steigers en rolsteigers wordt er ook regelmatig een inspectie uitgevoerd omtrent het veilig omgaan met steigers en werken op hoogte.

Wat moet je doen na een val?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Mocht er onverhoopt toch wat zijn gebeurd dan is het belangrijk om juist te handelen. Mocht iemand door een juiste valbeveiliging in de lucht bungelen dan is het belangrijk deze persoon zo snel mogelijk beneden te krijgen. Let hier natuurlijk wel op je eigen veiligheid gedurende het helpen van je collega!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *