Hoe werken lintzagen precies?

Hoe werken lintzagen precies?

Lintzagen danken de naam aan het lintvormige zaagblad.  Het blad is bovendien enkele meters lang en om twee wielen gespannen: een wiel bevindt zich aan de bovenkant, een andere aan de onderkant.

Lintzagen worden met een elektromotor aangedreven

Het bovenste wiel van lintzagen wordt in negen van de tien gevallen met een elektromotor aangedreven. Daardoor gaat de zaag van boven naar beneden bewegen. Vroeger werden lintzagen met name gebruikt om bomen te zagen, het was de tijd dat de zagen nog werden aangedreven door een waterrad. In de loop der jaren veranderden lintzagen van robuuste in compacte en lichte zaagmachines.

Pas op voor oververhitting en gebruik koelvloeistof

Lintzagen lenen zich bij uitstek voor het maken van lange zaagsneden. En dat overigens beslist niet alleen in hout. Ook het zagen van bochten wordt met lintzagen een stuk gemakkelijker terwijl je er ook prima metaal mee bewerkt. Pas in dat geval wel op voor oververhitting en gebruik een koelvloeistof. Nog even over het zagen van bochten; met een figuurzaag maak je kleine bochten, met lintzagen daarentegen maak je grotere en ook krommere zaagsneden.

lintmachine gebruiken
lintmachine gebruiken

Afstand van de steun tot het materiaal houd je zo klein mogelijk

Als voordeel van de lintzaag wordt ook de instelbare zaagsteun beschouwd, De zaagsteun is bevestigd aan de bovenkant van de machine en is te gebruiken voor het goed afstellen van de zaag op het materiaal dat gezaagd moet worden. Gedurende het zagen is het bijzonder belangrijk dat de afstand van de steun tot het materiaal zo klein mogelijk is en dat ook blijft. Daardoor voorkom je namelijk dat het lint knapt, iets dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Hoewel lintzagen meer voordelen bieden, zijn er zeker ook een aantal nadelen te noemen.

Een bot zaaglint kan gemakkelijker breken

Een van de nadelen is dat na verloop van tijd het zaaglint geslepen moet worden. Dit is een behoorlijke en tijdrovende inspanning die bovendien allesbehalve goedkoop is. He is daarom vaak verstandiger het gehele lint in dat geval te vervangen. Is een zaaglint niet meer scherp, dan kan het lint gaan breken en dit levert ook al gevaarlijke situaties op. Lintzagen zijn nou van die apparaten waarbij het dragen van een beschermende veiligheidsbril echt bittere noodzaak is.

Kies voor de juiste vertanding van de lintzaag

Je hebt nogal wat te kiezen als je een lintzaag wilt kopen. Kies je voor een lintzaag van Schoppach of een lintzaag van de Lidl? Het is goed eerst de reviews van lintzagen eens tot je te nemen en vooral zelf antwoorden te geven op vragen als hoe je de zaag wilt gaan gebruiken, welke vormen je van plan bent om te gaan zagen en vergeet ook niet je in te lezen over de juiste vertanding van de lintzaag. De lintzagen zijn er van erkende merken als Bosch en HBM en koop je bij de grotere bouwmarkten als Hornbach. Lintzagen zijn perfecte zagen waarmee je veel kunt. Onderschat echter de risico’s niet en ga nooit licht om met de veiligheidsvoorschriften.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *