De eikenprocessierups is inmiddels een beruchte klant geworden in de Nederlandse zomers. Elk jaar is het weer raak en zie je lange rijen met eiken bomen, die allemaal een lintje om zich heen hebben. Hier huist dan deze vervelende jeukrups, wiens haartjes overal gaan zitten en kunnen leiden tot allerlei vervelende klachten. En zoals dat gaat bij een plaag, wordt de eikenprocessierups aan alle kanten bestreden. Maar hoe?
Het bacteriepreparaat
Allereerst is er het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit kan op twee manieren en de eerste manier is het zogenaamde bacteriepreparaat. De eikenbladen worden met dit preparaat beneveld en als de rupsen vervolgens zich te goed doen aan het gebladerte, krijgen ze dit preparaat binnen. Vervolgens vormen de bacteriën giftige kristallen in de maag van de rups, waarna ze stoppen met eten. Dit is voor geen enkel organisme goed en de eikenprocessierups is geen uitzondering; omdat hij niet meer eet, sterft de rups na een paar dagen.
Het gebruik van nematoden
Een andere manier waarop de eikenprocessierups preventief bestreden wordt, is door zogenaamde nematoden in te zetten. Deze kleine aaltjes zijn bijzonder UV-gevoelig en worden dan ook ‘s nachts uitgezet in een boom die last heeft van de rups. De aaltjes gaan direct op zoek naar de rups en dringen bij ze naar binnen. Eenmaal binnen, voeden ze zich met de inhoud van de rups, die vervolgens na een paar dagen zal sterven. Deze twee preventieve manieren van bestrijding zijn uitermate effectief en hebben al veel bomen – en hun omwonenden – bevrijd van een vervelende plaag.
Actieve bestrijding
Naast de preventieve bestrijding, is er natuurlijk de actieve bestrijding. Stel, je loopt tegen een nest van de eikenprocessierups aan in Enschede. Dan begint het eikenprocessierups bestrijden in Enschede, met het bellen naar een expert. Deze expert kan vervolgens het nest wegzuigen. Hiervoor rukt een team specialisten uit, die met een enorme stofzuiger met tank, de nesten gaat wegzuigen. Dit is de meest efficiënte manier van bestrijding, omdat het opgezogen nest vervolgens ergens anders in het land vernietigd zal worden. Een andere manier van actieve bestrijding, is het wegbranden van de nesten. Ook een mogelijkheid, maar het heeft niet veel fantasie nodig om te bedenken waarom het wegzuigen een betere, veiligere optie is.
Toch in aanraking gekomen met de rups?
Mocht je toch last hebben van de brandhaartjes van de rups, dan is het aan te raden om de haartjes met wat plakband op je huid te verwijderen. Zitten de haartjes in je ogen, spoel ze dan uit met lauwwarm water en zitten ze in je kleren, was ze dan uit met een programma van minstens zestig graden.
Klik hier voor meerdere blogs rondom wonen.