Verduisterende gordijnen versus black-out gordijnen

Verduisterende gordijnen versus black-out gordijnen

Gordijnen blijven ook vandaag de dag een ongelofelijk populaire vorm van raambekleding. Een niet onbelangrijke reden die mee aan de basis ligt van deze populariteit heeft te maken met het feit dat gordijnen over zeer veel uiteenlopende eigenschappen kunnen beschikken. Neem nu bijvoorbeeld de verduisterende gordijnen. Dergelijke gordijnen staan er om bekend perfect in staat te zijn om een ruimte volledig te verduisteren. Dit zorgt ervoor dat ze in de praktijk ongelofelijk vaak worden gebruikt voor het verduisteren van bijvoorbeeld de slaapkamer. Overweeg jij ook het kopen van gordijnen met verduisterende eigenschappen? Neem dan zeker en vast even de informatie door hier op deze pagina! 

  • Het verschil tussen verduisterende en black-out gordijnen 

Indien je van plan bent om verduisterende gordijnen te kopen is de kans groot dat je op een zeker ogenblik ook zogenaamde black-out gordijnen gaat leren kennen. In eerste instantie lijken de beide soorten gordijnen wat op elkaar, maar toch is er sprake van een belangrijk verschil. Voor gordijnen met een verduisterend karakter mag dan in de praktijk gelden dat ze een ruimte donker kunnen maken, echt helemaal donker wordt het nooit. Wanneer je dat wil realiseren moet je dan ook kijken in de richting van black-out gordijnen. 

gordijnen in huis

Het spreekt voor zich dat het verduisteren van een kamer niet alleen interessant of noodzakelijk kan zijn in de slaapkamer. Wat namelijk bovendien ook te denken van een vergaderruimte? Bij een dergelijke ruimte is het vaak een absolute vereiste om te kunnen rekenen op een volledig donkere kamer. Dit niet in het minst wanneer er een presentatie moet worden gegeven. Ben jij dus met andere woorden op zoek naar de meest geschikte verduisterende gordijnen op maat om een dergelijk effect te kunnen realiseren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je meer dan waarschijnlijk toch de voorkeur zal geven aan black-out exemplaren. 

  • Waar zijn verduisterende gordijnen precies van gemaakt? 

Bij de keuze tussen verduisterende en zogenaamde black-out gordijnen zal je kunnen vaststellen dat ook het gebruikte materiaal verschilt. Voor verduisterende exemplaren geldt bijvoorbeeld dat ze sterk lijken op gewone gordijnen. Ze zijn evenwel vaak voorzien van een laag dim-out voering. Voor deze voering geldt dat ze veelal beschikt over dezelfde kleur als de stof zelf. Op deze manier blijft het gordijn er op visueel vlak uitstekend uitzien. Deze voering heeft in de praktijk wel een belangrijke functie. Ze zorgt er namelijk voor dat er aanzienlijk minder licht door de gordijnen zal komen. In de praktijk kan er dan ook worden vastgesteld dat deze gordijnen omwille van hun eigenschappen veelvuldig worden gebruikt in hotelkamers. Ook ideaal zijn de vouwgordijnen, voor als je minder plek hebt om een gordijn op te hangen. 

 

Voor black-out gordijnen geldt dat zij zijn gemaakt van een coating van zogenaamd acrylaat. Het betreft hier een coating bestaande uit drie lagen. Deze coating verhindert dat er licht doorheen de gordijnen kan komen. Kenmerkend voor dergelijke gordijnen is de witte achterkant die tegen het raam aan wordt gehangen. De combinatie van de coating samen met de witte kleur zorgt er in de praktijk voor dat de gordijnen niet alleen zonwerend zijn, maar bovendien ook geen warmte aantrekken. Dit heeft wel een visueel effect. Het is namelijk zo dat dit als gevolg heeft dat de stof net wat minder soepel naar beneden valt dan dat het geval is bij gewone verduisterende gordijnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *