Werken met verantwoord hout

Werken met verantwoord hout

Vandaag de dag zijn we volop bezig met verantwoord ondernemen. Als aannemer kun je ook verantwoord ondernemen door te werken met verantwoord hout. In deze blog gaan we je uitleggen wat verantwoord hout is en waar het aan moet voldoen.

Hout voorzien van een keurmerk

Er is tegenwoordig veel onzekerheid in de wereld over de kwaliteit van hout. De certificering van het keurmerk voor verantwoord hout is een initiatief om transparantie in de markt te bieden met betrekking tot hout afkomstig uit bossen die worden beheerd met het oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid. De certificering van het keurmerk voor verantwoord hout is een hulpmiddel om houtproducten die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen te identificeren en te promoten. Deze certificering is in het leven geroepen als een manier om het behoud van oerbossen te bevorderen, ontbossing te verminderen en het duurzame gebruik van bosbronnen te ondersteunen. Certificering van het keurmerk voor verantwoord hout is de gemakkelijkste en meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat we duurzaam hout inkopen. Deze certificering zorgt ervoor dat er zorg wordt gedragen voor het bos, het bedrijf dat erin werkt en de gemeenschap eromheen.

Het certificeringssysteem is onderverdeeld in drie categorieën:

1) Massief houten producten: deze producten zijn gemaakt van massieve stukken hout die aan elkaar zijn gelijmd of gemonteerd.

2) Fineerproducten: Dit type product is voorzien van een dunne laag hout die is aangebracht op een ander type materiaal zoals MDF of multiplex.

3) Op hout gebaseerde panelen: de panelen zijn gemaakt van gelijmde of geassembleerde stukken hout, die zijn geperst totdat ze zijn afgeplat

Er zijn twee hoofdprogramma’s voor verantwoorde houtcertificering: Forest Stewardship Council (FSC) en The Program for Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC). PEFC heeft meer certificeringen beschikbaar dan FSC, maar beide stellen strenge eisen aan duurzame bosbouw.

verantwoord hout
Verantwoord ondernemen met verantwoord hout

FSC en PEFC

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale niet-gouvernementele organisatie die verantwoord beheer van de bossen in de wereld bevordert. FSC- en PEFC-certificering zijn beide internationale vrijwillige standaarden voor duurzaam bosbeheer.

FSC

De FSC is het meest erkende en gerespecteerde bosbouwcertificeringssysteem ter wereld. Het wordt beschouwd als een”gouden standaard”voor natuurlijk bosbeheer en het moet voldoen aan hoge normen op het gebied van milieubescherming, sociale verantwoordelijkheid en economische levensvatbaarheid. Het FSC®-label op een houtproduct verzekert consumenten dat het is geproduceerd uit goed beheerde bossen waar bomen in harmonie met de natuur worden gekweekt. De houtproducten worden voorzien van een FSC keurmerk.

PEFC

PEFC is een internationale milieuorganisatie die milieuvriendelijke houtproductie promoot via een wereldwijd netwerk van onafhankelijke controleorganen en nationale verenigingen die werken aan de harmonisatie van regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *