Zelf een muur stucen

Zelf een muur stucen

Stuceer zelf je muur

Om zelf een muur te stuceren moet je best handig zijn. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid. Zelf je muur stuceren bespaard een hoop geld. Hieronder geven we je een beschrijving over hoe je het beste zelf je muur kunt stuceren.

Voorbereiding voor het stucen

Voordat je begint met stuceren is het belangrijk om te bepalen of de muur wel geschikt is om te stuceren. Ook is het handig om vooraf te kijken welk en hoeveel materiaal je nodig hebt. Vervolgens is het belangrijk om de muur goed schoon te maken, en eventuele losse delen te verwijderen. Voordat je het gips kunt aanbrengen moet je de muur behandelen met een voorstrijkmiddel. Door het voorstrijkmiddel dun over de muur aan te brengen met een vachtroller of een blokkwast zorg je ervoor dat het gips goed aan de muur hecht.

Zelf een muur stucen
Door zelf een muur te stucen bespaar je kosten en ziet je muur er weer mooi uit.

Gips aanbrengen

Voordat je het gips aanbrengt moet je het natuurlijk eerst mengen. Op de verpakking staat hoeveel water je nodig hebt om met het gips te mengen. Mix het gips en het water en wacht vervolgens vijf minuten. Nadat je het water de tijd hebt gegeven om het gips op te nemen mix je het voorzichtig door totdat het mengsel klontvrij is. Breng na het mixen het gips met een pleisterspaan aan op de muur. Begin links bovenaan de muur en breng de gips van onder naar boven gelijkmatig aan op de muur.

Afwerking van het stucwerk

Na het aanbrengen van het gips vlak je het meteen uit met een rei. Zorg ervoor dat de oneffenheden worden opgevuld met gips, maar zorg ervoor dat je er niet te veel gips afschraapt. Geef het gips de tijd om op te drogen. Om te controleren of het gips droog is voel je met je vingertoppen aan het gips. Als er nog beweging in zit is het gips nog niet hard genoeg en moet je nog even wachten. Als het gips wel hard genoeg is maak je de muur vlak met een spackmes.

Glad maken

Om de muur glad te maken schuur je deze met een nat schuurbord. Ga met draaiende bewegingen over de muur heen en zorg ervoor dat het schuurbord nat blijft. Als het gips opgedroogd is en mat oogt maak je de muur glad door er met een pleisterspaan of een spackmes overheen te gaan. Om de muur nog gladder te maken maak je de muur eerst nat met een blokkwast en daarna ga je er weer overheen met een pleisterspaan of een spackmes. Deze handeling kun je zo vaak herhalen als je zelf wilt. De muur is hierna glad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *