Zelf stucen of laten stucen?

Zelf stucen of laten stucen?

Zelf een muren stucen of een stukadoor inhuren?

Zelf een muur stucen is mogelijk, maar niet gemakkelijk. Vooral als je nooit hebt leren stucen is dit een klus waar je zonder ervaring het risico bij loopt om een matig of slecht eindresultaat te krijgen. Stukadoren is ook een zwaar karwei. Een professionele stukadoor levert strakke gelijkmatige bepleistering. Iemand zonder ervaring zal het meestal niet snel lukken om het net zo mooi te krijgen. Toch kan je als onervaren stukadoor wel zelf een stuclaag op muren aanbrengen. De kans dat de klus je tegenvalt is wel groot.

Zelf een muur stucen zonder ervaring

Als je zelf een muur wilt stucen terwijl je daar geen ervaring mee hebt, hou er dan rekening mee dat ook het eindresultaat tegen kan vallen. Je moet het stucwerk gelijkmatig aanbrengen met een plakspaan en gladstrijken. Je moet op het laatst de muur sponzen voordat het pleisterwerk helemaal is uitgehard. Het gips aanzetten op een muur is al pittig werk. Het vergt veel van je armspieren. Het stuc moet op de juiste dikte worden aangebracht en mag dus niet te dun en niet te dik zijn. Ook is het belangrijk dat de stuclaag gelijkmatig wordt aangebracht, wat helaas niet gemakkelijk is. Te dunne lagen drogen snel op en gaan barsten als ze op een dikkere laag stuc aansluiten. Te dikke lagen blijven langer vochtig en drogen minder snel. Ondertussen kan stuc wat nog in de stuckuip zit ook vrij snel uitharden waardoor het onbruikbaar wordt. Als je door gebrek aan ervaring te langzaam werkt, word je stuc te hard om te verwerken. Als je te snel werkt loop je kans dat de laag niet gelijkmatig wordt aangebracht. Onervaren klussers ervaren snel waarom veel mensen stucwerk overlaten aan de stukadoor.

Zelf stucen of laten stucen?
Een stukadoor inhuren kan een goede optie zijn

Nadelen van zelf stucen

Zelf stucen is fysiek zwaar werk en als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van stucwerk, wordt het snel een grote rommel. Natte stucspecie glijdt bijvoorbeeld van de plakspaan af en hardt uit op de plinten of op de grond. Vooraf plinten afplakken en de vloer beschermen met stucloper is een noodzaak.

Voordelen van een stukadoor

Een stukadoor heeft veel ervaring met stukadoorswerk. Ervaring is nodig voor alle fasen. Het aanmaken van de specie, het voorbereiden van muren, het in acht nemen van eventuele veiligheidsvoorschriften, de vloeren goed beschermen, het aanbrengen van hoekbeschermers en het gelijkmatig aanbrengen van lagen specie. Tot slot beheerst een ervaren stukadoor ook het glad afwerken van de stuclaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *