Dakgoot vervangen: doe het zelf

Dakgoot vervangen: doe het zelf

Moet jij je dakgoot vervangen en doe je het zelf? Een kapotte dakgoot zorgt voor veel problemen. Er kan water in de goot blijven staan, wat op zijn beurt kan leiden tot lekkages. Bovendien, als de dakgoot vaak overloopt, komt al het water op de muren terecht wat kan gaan zorgen voor vochtdoorslag. In sommige gevallen kan een niet functionerende dakgoot gerepareerd worden, maar er zijn ook gevallen waar u zult moeten kiezen voor de dakgoot vervangen; doe het zelf!

Doe het zelf: dakgoot vervangen

Als eerste moet de oude dakgoot verwijderd worden. Meestal zitten er klemstrippen op een dakgoot die omhooggeduwd kunnen worden. Zodra deze los zijn gemaakt kan de oude dakgoot er af worden gehaald. Mochten er rotte onderdelen blijven zitten, haal deze dan ook weg. Laat alles goed drogen en verf dan de daklijst met grondverf. Controleer het afschot en monteer indien nodig een nieuwe beugel waar de regenpijp komt. Bepaal de hoogte van de beugels en schroef deze (indien nodig) vast tegen de dakbalken.

dakgoot vervangen doe het zelf
Dakgoot vervangen; doe het zelf met onze tips!

Zorg dat de nieuwe goed vooraf op maat is gemaakt. De klemstrip van de beugels moeten omhoog gebogen zijn en schuif vervolgens de nieuwe dakgoot erin. Doormiddel van verbindingsstukken lijm je de delen aan elkaar vast.

Een dakgoot kan gaan uitzetten en krimpen, daarom moet dit opgevangen worden. Creëer een fixatiepunt op de plek van een ophangbeugel, voor het eindstuk.

Nu is het tijd voor de regenpijp die het regenwater gaat afvoeren. Zaag deze op maat en bevestig hem op verschillende punten aan de muur doormiddel van beugels. Afhankelijk van de grootte van het dak wordt bepaald of een regenpijp aangesloten moet worden aan de riolering, of simpelweg mag uitmonden boven een grindgat.

Als laatste kan je een bolroostertje bevestigen bij de opening van de regenpijp. Dit fungeert als filter die er voor zorgt dat bladeren en andere viezigheid niet in de regenpijp terecht kan komen met verstopping als gevolg.

En dat is alles! Je hebt nu succesvol een dakgoot vervangen. Vergeet niet om deze regelmatig (eens per jaar) schoon te maken, zodat hij langer mee gaat en beter functioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *