Hoe je absoluut niet je motor olie moet bijvullen.

Hoe je absoluut niet je motor olie moet bijvullen.

Wanneer je olielamp brandt op je dashboard is het tijd om je motorolie te verversen of bij te vullen. Het is noodzaak om dit op tijd te doen. Motorolie heeft namelijk een functie binnen een auto, het zorgt ervoor dat alle bewegende delen in de motor gesmeerd blijven en soepel blijven lopen. Daarnaast koelt motorolie de motor af en beschermt het tegen stofdeeltjes. Helaas is het zo dat er in Nederland genoeg auto’s rijden met een te lage oliepeil. Dit komt omdat mensen niet vaak genoeg hun oliepeil checken. Dit is belangrijk vooral als u lang onderweg bent van een naar de andere plek. Hiermee voorkomt u veel schade aan de motor mee en de kosten die hiermee gemoeid gaan.

Vaak wordt ervan uitgegaan dat motorolie zelf bij te vullen is. Het is echter niet de meest makkelijke en foutloze klus. Wij hebben de meest voorkomende fouten op een rij gezet zodat u gewaarschuwd bent .

Zorg dat de motor voldoende afgekoeld is. Wanneer een auto rijdt pompt de motor olie door het motorblok heen. Hierdoor komt de motorolie omhoog. Wanneer u nadat u klaar bent meteen het oliepeil checkt is de kans groot dat het peil niet de daadwerkelijke hoeveel aangeeft. Het peil geeft in dit geval minder olie aan dan er echt in zit. U dient ongeveer een kwartier te wachten voordat u het oliepeil kunt checken. Beter is om voor het rijden uw peil te checken. Verder is het slim om de auto op een rechte ondergrond te plaatsen. Klinkt niet heel raar maar gaat toch vaak verkeerd.

De grootste fouten worden gemaakt bij de hoeveelheid olie die wordt bijgevuld. Op de oliepijl staan twee streepjes. De onderste geeft het minimum hoeveelheid olie weer die in de auto dient te zitten. De bovenste streep geeft de maximum hoeveelheid weer. Tussen beiden streepjes zit een verschil van 0,5 – 1,0 liter motorolie. U kunt het best kroon olie gebruiken voor het bijvoegen van uw motorolie. Als u auto te veel olie gebruikt is er vaak iets mis. Zorg dat u de juiste olie toevoegt. Niet elke olie is geschikt voor elke auto. Er is verschil tussen diesel en benzine namelijk. Wanneer u niet weet welke olie u bij dient te vullen raadpleeg dan het onderhoudsboekje hier staat alles precies in. Succes met het bijvullen en maak deze fouten niet meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *