Een overkapping maken

Een overkapping maken

Een overkapping aan je huis, geeft privacy en een heerlijke zitplek. In het zomerseizoen maar ook tijdens de wintermaanden, geeft een overkapping net even meer luxe.

Zomer

De overkapping die meestal direct aan de achterzijde van een woning wordt gecreëerd geeft in de zomermaanden de nodige beschutting tegen de zon. Het is ongezond om de hele dag in de zon te zitten. Funest voor je huid! Ook is een overkapping heerlijk om de zomeravonden te verlengen. In de late avonduren wordt het vaak toch wat frisser. Een overkapping geeft beschutting en met een paar goede stoelen heb je een prima plek om buiten te blijven zitten.

Overkapping in de wintermaanden

Een overkapping geeft een knusse plek, om in de wintermaanden onder door te brengen. Met een vuurkorf dichtbij of een open haard die vlakbij het huis is gesitueerd geeft de overkapping een verlenging van je woonruimte. Ook tijdens het geven van feestjes heb je meer ruimte om mensen te ontvangen. Even een borrel drinken op de veranda onder de overkapping is comfortabel.

Zelf een overkapping maken

Ga je zelf aan de slag door een overkapping te maken boven de veranda of naast een bestaande schuur? Laat je dan goed voorlichten wat zoal de mogelijkheden zijn. Overkappingen worden over het algemeen van hout gemaakt. De keuze tussen geïmpregneerd hout of hout waar nog niets mee is gebeurd, kunnen de aanschafkosten nog wel is de doorslag geven. Geïmpregneerd hout is duurder maar gaat ook veel langer mee. Er zijn bedrijven die het hout op maat kunnen leveren, dus je uiteindelijke doel is belangrijk om kenbaar te maken. Zet alles op papier en maak een tekening van het geheel, zodat de leverancier weet wat je wilt.

Een overkapping maken
Voor een overkapping heb je meestal wel een vergunning nodig

De carport

De carport is een overkapping, waar de auto onder geparkeerd kan worden. Ook kan een carport dienen om andere spullen droog onder te houden, zoals fietsen of hout voor de open haard. Een carport wordt meestal tegen de zijkant van het huis gebouwd al of niet als verlenging van een garage.

Overkapping voordeur

Veel mensen vinden het prettig om bij hun voordeur een kleine overkapping aan te brengen. Mensen die aan de deur komen staan altijd droog en de regen waait niet direct de hal in. Voor alle overkappingen is een vergunning nodig.

Vergunning overkapping

Een vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente. Deze vergunning heet tegenwoordig een omgevingsvergunning. Het kan een paar maanden duren voordat deze wordt goedgekeurd. Mensen die in de buurt wonen, dus naast of achter je woning kunnen bezwaar hebben tegen de overkapping. Er moet tijd zijn om bezwaar in te dienen. Meestal gaat het wel goed en zullen buren geen belemmering zijn om een overkapping te bouwen.

Overkapping laten maken

Ga je de overkapping zelf maken of laat je dit door een erkend bedrijf doen? Ben je van plan het zelf te gaan doen, dan heb je wel een aantal vaardigheden nodig. Een overkapping moet stevig zijn en niet met de eerste de beste storm omwaaien. Toch niet zo’n handige klusser? Laat dan de overkapping door een bekend bedrijf maken. Je bent dan zeker dat je een overkapping met kwaliteit krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *