Losstaande haarden

Losstaande haarden

Haarden zijn in vele maten en soorten te verkrijgen. Iedereen is wel bekend met de standaard haarden die aan de wand staan, als een imitatie van de klassieke openhaard. Dit soort haarden zijn nog steeds populair, maar een nieuwe trend is opkomst. Deze nieuwe trend is de losstaande haard. Met een losstaande haard ben je veel flexibeler en heb je veel meer vrijheid. Ook door technische verbeteringen is het plaatsen van een losstaande haard veel gemakkelijker geworden. De standaard wandhaarden werden veelal geplaatst omdat het rookkanaal bij de wand uitkomt en de haard daar dan noodzakelijkerwijs geplaatst dient te worden. Tegenwoordig, maakt het niet uit wat voor haard je hebt, niet elke haard heeft meer een rookkanaal nodig, zodat een losstaande haard overal geplaatst kan worden.

Voordelen losstaande haarden

Losstaande haarden zijn ideaal om midden in de woonkamer te plaatsen. Zo wordt de haard een ware eyecatcher en kan je er met een heel gezelschap omheen zitten. Ook kan je een losstaande haard gebruiken als een zogenaamde roomdivider, zodat je gemakkelijk en sfeervol scheiding kan aanbrengen in je woonkamer tussen verschillende ruimtes. Het belangrijkste wat mensen eisen aan een haard, is dat men graag de sfeer van een klassieke openhaard met brandend vuur wil terughalen. Met de huidige haarden is dit heel goed te doen en je hoeft desnoods helemaal geen vuur aan te maken. Ook zijn losstaande haarden qua design ware pareltjes. Vooral de haarden die je in het midden van de kamer zet hebben veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde televisie. Een losstaande haard wordt tegenwoordig dus niet meer alleen voor de warmte aangeschaft, maar ook voor het design.

Losstaande haarden
Een losstaande haard kan ook dienen als een zogenaamde roomdivider

Soorten losstaande haarden

Er zijn verschillende soorten losstaande haarden, gebruikmakend van diverse soorten brandstoffen.

Houthaard
De losstaande houthaard blijft populair, omdat de charme van het branden van hout behouden blijft. Wel zijn deze haarden dusdanig geïnnoveerd, dat de nadelen van de klassieke openhaard wegvallen. Wel heb je ook met een losstaande houthaard een rookkanaal nodig. Vaak zijn deze haarden aan drie kanten open, maar ze zijn ook verkrijgbaar als gesloten haard. Dan is de haard vaak voorzien van glas, zodat je de vlammen blijft zien. Het rendement van de houthaard is tegenwoordig erg hoog, zodat de kachel de warmte lang blijft vasthouden. Als optie zijn er soms haarden die een barbecue rooster hebben, zodat je binnen kunt barbecueën in je eigen haard.

Elektrische haard
Heb je geen rookkanaal of wil je perse je kachel midden in de woonkamer plaatsen, dan is een elektrische haard een ideale oplossing. Deze haarden hebben helemaal geen rookkanaal nodig, zodat je ze kan plaatsen waar je maar wilt. Mede doordat er geen rookkanaal op aangesloten hoeft te worden, kunnen fabrikanten erg ver gaan in designontwerp. Mocht je toch niet zonder het gezellige vuur kunnen, is dat geen enkel probleem. Veel losstaande elektrische haarden, kunnen perfect een haardvuur nabootsen. Ook de bediening van elektrische haarden is dusdanig verbeterd, dat je de haard via een afstandbediening kunt regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *