Gevolgen vochtproblemen

Gevolgen vochtproblemen

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen in huis?

Er zijn meerdere manieren mogelijk waarop vochtproblemen zich manifesteren in je woning. Ook is de oorzaak van overmatig vocht in je huis niet altijd hetzelfde. Zo kan het zijn dat condensatievocht niet of niet goed wordt afgevoerd, doordat er een probleem is met de ventilatie. Een andere oorzaak van vochtproblemen kan een lekkage in een leiding zijn. Eveneens kan een probleem met de fundering van het huis ervoor zorgen dat het grondwater wordt opgenomen. Dit herken je doorgaans aan het feit dat er vochtplekken op de muren vlak boven het grondniveau bevinden. Wat de oorzaak van het vocht in huis ook is, de gevolgen liegen er niet om. Vochtproblemen zijn namelijk niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor de gezondheid. Daarom is het zaak om problemen met vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Wat zijn de mogelijke gevolgen van vochtproblemen in huis?

Schade aan de materialen in je huis

De materialen die zijn gebruikt bij de bouw en bij de afwerking van je huis, zullen ernstig worden aangetast wanneer deze worden blootgesteld aan vocht. Denk hierbij aan problemen als het laminaat dat kromtrekt of aan het afbladderen van de verf van muren en kozijnen. Bij langdurige blootstelling aan vocht kunnen er grotere problemen ontstaan dan problemen met de vloerbedekking of verf. Denk aan het scheuren van betonnen muren en aan het rotten van houtwerk. Zover wil je het uiteraard niet laten komen. Verhelp vochtproblemen daarom zo snel mogelijk en stel dit niet onnodig uit.

Gevolgen vochtproblemen
Het is belangrijk je huis goed te ventileren

Ongedierte is dol op een vochtige leefomgeving

Wanneer er sprake is van een vochtprobleem in je woning, dan heeft je huis waarschijnlijk een leefklimaat dat erg prettig wordt gevonden door verschillende soorten ongedierte. Torren en ringwormen kunnen zich gaan huisvesten in je woning. Zelfs ratten kunnen worden aangetrokken door vochtoverlast. Om deze onwelkome diertjes te bestrijden, zijn middelen nodig die schadelijk zijn voor de gezondheid. De ongediertebestrijding pakt slechts het gevolg aan en niet de oorzaak, namelijk het vochtprobleem. Zorg daarom dat je, nadat je je huis hebt ontdaan van ongedierte, alsnog een oplossing zoekt voor het vochtprobleem. Anders loop je het risico dat er binnen de kortste keren weer ongedierte in je huis rondkruipt.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Problemen met vocht in je huis kunnen een gevaar voor je gezondheid vormen. Dit komt mede doordat huisstofmijten en schimmels in een vochtige omgeving in een enorm tempo groeien. Vele malen sneller dan in een droge ruimte. Schimmels veroorzaken lelijke plekken op muren, tegels en het plafond. Ook veroorzaken zij een onaangename, muffige geur. Mensen die in een schimmelige woning leven, lopen een groter risico op klachten aan de luchtwegen. Astma kan ontstaan en bestaande astma kan verergeren door de aanwezigheid van schimmels. Ook zijn schimmels, evenals huisstofmijten, veroorzakers van allergieën. Klachten als een verstopte neus, een geïrriteerde huid en tranende ogen zijn hierbij niet ongebruikelijk. Doordat het menselijke immuunsysteem bij een te hoge luchtvochtigheid zwakker wordt, ben je vatbaarder voor ziekten. Ook zal je hierdoor minder snel beter worden als je ziek bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *