Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Isoleren is momenteel een hot item in Nederland. In het kader van huizen zo duurzaam mogelijk maken is een goede isolatie onontbeerlijk. Het zorgt ervoor dat de warmte in de winter in de woning wordt vastgehouden en in de zomer wordt de hitte in huis gereguleerd. Tevens is een goede isolatie uitermate belangrijk voor de vochtregulering in een woning. De isolatie wordt over het algemeen aangebracht in de spouwmuur.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdig lopende wanden met ertussen in een lege ruimte, de zogenaamde spouw. Vanaf ongeveer 1918 werd het bouwen van woningen door middel van spouwmuren steeds meer gebruikt. Voor die tijd bestonden woningen vaak uit enkelvoudige wanden en hadden gezinnen vaak last van doortrekkend vocht en schimmel in de muren. Om deze problemen te voorkomen is het bouwen met spouwmuren in 1960 wettelijk verplicht gesteld. Doordat er een tussenruimte tussen de binnen- en de buitenwand is, kan het vocht wat tegen de buitenwand komt, niet meer naar binnentrekken. Zowel de buiten- als de binnenmuur worden vaak met elkaar verbonden door middel van een spouwanker. Deze ankers dienen ook om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden. Spouwmuren kunnen leeg zijn, want dit is op zich al een goed geïsoleerde muur, maar meestal wordt de spouwmuur gevuld met een isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de woning uitermate goed geïsoleerd is. Vaak besluiten mensen achteraf om een lege spouwmuur alsnog te vullen met isolatie.

Spouwmuurisolatie
Een duurzame spouwmuur

Soorten spouwmuurisolatie

Een spouwmuur kan worden gevuld met verschillende soorten isolatiematerialen. Elk soort materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Glaswol
Glaswol is een mengeling van zand en gerecycled glas. Naast het feit dat glaswol een goede isolerende werking heeft, is glaswol niet brandbaar en is het vochtbestendig. Het aanbrengen van glaswol is vrij eenvoudig omdat het licht in gewicht is en gemakkelijk met een schaar of mes in stukken te snijden. Wel moet je bij het aanbrengen handschoenen aan en een mondkapje op. Doordat er glas inzit, kan je jezelf snijden. Ook zijn er wetenschappelijke onderzoeken aan de gang, omdat glaswol mogelijk kankerverwekkend is. Het achteraf plaatsen van glaswol kan niet door middel van glaswoldeken, maar kan het in de spouw gespoten worden.

Polystyreen
In de volksmond wordt polystyreen ook wel piepschuim genoemd. Piepschuim kennen we vooral uit de piepschuim platen, maar het eigenlijke polystyreen zijn de kleine kunststof bolletjes. Er zijn verschillende kwaliteiten verkrijgbaar en kunnen gemakkelijk in een spouwmuur geblazen worden. Het geeft een goede isolerende werking en kunnen tegen vocht.

Purschuim
Purschuim behoort tot één van de betere isolatiematerialen. Dit wordt in de spouw ingespoten, waarna het uitzet en hard wordt. Pur is een vorm van polyurethaan, wat voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Het voordeel dat purschuim vloeibaar is, is dat het in elk gaatje en hoekje kan komen. Ook zijn er nog wel eens twijfels over het gebruik van purschuim, omdat vermoedt wordt dat ook purschuim kankerverwekkend kan zijn. Hoewel purschuim een goede isolatiewaarde heeft is het wel veel minder milieuvriendelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *