Hoe kan je een bouwtekening opvragen?

Hoe kan je een bouwtekening opvragen?

Voordat je overgaat tot het kopen van een bepaalde woning kan het de moeite waard zijn om een bouwtekening op te vragen. Een dergelijke bouwtekening opvragen is iets waar veel mensen zich de nodige vragen bij stellen. Is het bijvoorbeeld wel echt noodzakelijk en vooral hoe moet je daar nu precies voor te werk gaan? Alles wat je moet weten over het opvragen van een bouwtekening kom je te weten hier op deze pagina. 

    1. Welke bouwtekening wil je graag opvragen? 

Allereerst is het belangrijk om bij jezelf de vraag te stellen welke bouwtekening je nu precies wil opvragen. Het spreekt voor zich dat het zonde zou zijn om verschillende keren een bezoek te moeten brengen aan het gemeentearchief. Bovendien is het zo dat je bij diverse gemeenten verplicht bent om een bepaald bedrag te betalen bij een bouwtekening opvragen. In zo’n geval spreekt het voor zich dat het niet bepaald interessant is om een verkeerde bouwtekening op te vragen, want dat kost je dan alleen maar meer geld. Vooraf even het nodige onderzoek doen en voor jezelf uitmaken welke bouwtekening je nu exact nodig hebt is dan ook in de praktijk altijd de moeite meer dan waard.

soorten bouwtekeningen

    1. Een bouwtekening opvragen bij het gemeenteloket op afspraak 

Wanneer je weet welke bouwtekening je nodig hebt is de volgende stap het maken van een afspraak met het gemeenteloket. Dat is vaak mogelijk via de website van de gemeente of door even te bellen. Op welke manier je de bouwtekeningen precies zal kunnen inzien is in de praktijk altijd afhankelijk van de gemeente in kwestie. Het is eventueel mogelijk om hier voorafgaand aan je bezoek reeds even de nodige informatie over in te winnen. Hou er ook rekening mee dat de kans bestaat dat je even zal moeten wachten voordat je de bouwtekeningen kunt bekijken. Tijdig een afspraak maken is dan ook een must.

    1. Zoek de juiste bouwtekeningen 

De kans bestaat dat je bij een bouwtekening opvragen een grote doos ter beschikking zal krijgen. In deze doos zijn alle ingediende bouwtekeningen terug te vinden. Als het goed is heb je eerder reeds voor jezelf uitgemaakt aan welke bouwtekening je precies behoeften hebt. Heb je twijfels of is er iets niet helemaal duidelijk? Dan kan je daarvoor de nodige informatie of hulp vragen bij de ambtenaar die ter plaatse is. 

    1. Zorg voor een kopie van de bouwtekeningen 

Een bouwtekening opvragen is natuurlijk slechts één ding. Bij het bekijken van de bouwtekeningen kan je, je reeds een goed beeld vormen van de bouw. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk dat je de tekeningen als het ware met je mee zal willen nemen, bijvoorbeeld omdat je ze aan een andere partij zal willen kunnen voorleggen. Wat dit betreft kan je verschillende zaken doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een digitale kopie te maken of je kan ervoor kiezen om een foto te nemen. Stelde jij je eerder de vraag hoe een bouwtekening opvragen op de meest efficiënte manier en zonder problemen kan gebeuren? In dat geval is die vraag wellicht middels de informatie op deze pagina beantwoord. Weten waar je nog meer op moet letten? Neem dan een kijkje op wb4u.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *