Kruipruimte isoleren: Hoe en waarom?

Kruipruimte isoleren: Hoe en waarom?

Loopt de energierekening door vloerverwarming in de winter wel erg hoog op? Of zorgen de koudere maanden altijd voor koude voeten? Dan zou het zomaar kunnen dat je op zoek moet naar goede vloerisolatie. Een vloer kan op twee manieren worden geïsoleerd: 1) door het toevoegen van een isolatielaag bovenop de vloerlaag en 2) door middel van isolatie van de kruipruimte. In dit artikel gaan we in op dat laatste. Dit is namelijk de meest voorkomende vorm van vloerisolatie. De kruipruimte kan op twee manieren worden geïsoleerd. De voordelen en voorwaarden voor beide manier worden in dit artikel besproken.

Kruipruimte isolatie aan de bovenkant

De beste manier om de kruipruimte te isoleren is middels het toevoegen van een isolatielaag aan de bovenkant van de kruipruimte. Op deze manier wordt de isolatielaag direct onder de vloer aangebracht, waardoor er zo min mogelijk warmte ontsnapt. Kruipruimtes zijn namelijk koude ruimtes en de warmte trekt vanuit huis door de vloer naar de kruipruimte. Kruipruimtes zijn altijd geventileerd om problemen met vocht te voorkomen. Hierdoor gaat echter ook de warme lucht verloren. Met vloerisolatie aan de bovenkant van de kruipruimte voorkom je dit.

kruipruimte isolatie

Het is niet altijd mogelijk om de bovenkant van de kruipruimte te isoleren. Hiervoor heb je namelijk een minimale werkruimte nodig. Om het materiaal goed te kunnen aanbrengen, moet er voldoende beweegruimte zijn waarin de vakman (of jijzelf) kan werken. Daarnaast moet voldoende beschikbare ruimte voor aan te brengen materiaal zijn. Een dikkere laag levert een betere isolatiewaarde. Daarom geldt: Hoe dikker, hoe beter.

Kruipruimte isolatie op de bodem

Als er te weinig ruimte is om de vloer via de bovenzijde van de kruipruimte te isoleren, wordt er vaak voor bodemisolatie gekozen. Als er sprake is van een te lage kruipruimte of vochtproblemen in deze kruipruimte kan dit opgelost worden met behulp van bodemisolatie. Vaak wordt de kruipruimte volgespoten met isolatieparels of -korrels. Dit materiaal wordt gebruikt vanwege hun multifunctionele eigenschappen. Ze isoleren de ruimte én nemen vocht op. Hierdoor voorkom je dat vocht door de muren optrekt en zo schade aanricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *