Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie?

Een van de gemakkelijkste manieren om je huis te voorzien van een beter en efficiënter energieverbruik is het toevoegen of vernieuwen van spouwmuur isolatie. Het is een van de goedkoopste oplossingen om je huis naar een beter energielabel – en dus een hogere marktwaarde – te tillen. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de twee buitenmuren (de spouwmuur) gevuld met isolatiemateriaal. Vaak gebruikte materialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, steenwol of EPS-parels. EPS-parels kennen we vooral als kleine piepschuimbolletjes.

Spouwmuur isolatie aanbrengen

De manier van aanbrengen is afhankelijk van de situatie. Bij bestaande huizen worden er vaak gaten in de muur gemaakt waar het materiaal in wordt gespoten. Op deze manier vult de ruimte zich gelijkmatig met isolatiemateriaal. Nadat de gehele spouwmuur is gevuld worden de gaten weer gedicht en is de spouwmuur geïsoleerd. Bij nieuwbouw huizen is deze manier niet nodig. Vaak wordt de spouwmuur tijdens de bouw al gevuld met isolatieparels of korrels.

spouwmuurisolatie

Wanneer gebruik je spouwmuurisolatie?

De belangrijkste voorwaarde voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie is (uiteraard) het hebben van een spouwmuur. Huizen die na 1925 hebben vrijwel altijd een spouwmuur. Als je huis in de periode tussen 1925 en 1975-1980 is gebouwd en er verder geen spouwmuurisolatie is nagevuld, kun je ervan uitgaan dat er geen spouwmuurisolatie aanwezig is. Laat dit wel altijd vooraf even checken. Bovendien zijn er nog andere voorwaarden waar je spouwmuur aan moet voldoen voordat er isolatiemateriaal ingespoten mag worden:

  • De spouw is dik genoeg; voor voldoende isolatiewaarde moet de spouw een minimale dikte hebben van 5cm. Houd hier dus rekening mee.
  • Er zitten geen cementresten- of baarden in de spouw; dit zorgt namelijk voor een onevenredige verdeling van het isolatiemateriaal.
  • Het voegwerk is in goede staat; de isolatielaag is onvoldoende beschermd als er scheuren of barsten in de muur zitten.
  • Waterdamp kan uit de buitenste muur ontsnappen; er mag geen dampdichte buitenlaag op de gevel zitten. Dan kan het vocht niet weg uit de spouwmuur waardoor het de isolatielaag aantast.

Zelf doen of iemand inschakelen?

Zelf spouwmuurisolatie aanbrengen is niet mogelijk. Dit moet door een gecertificeerd bedrijf gedaan worden, omdat het anders problemen op kan leveren. Er kunnen bijvoorbeeld vochtvlekken ontstaan die erg duur zijn om te laten herstellen. Ga er dus niet zelf mee aan de gang, maar spendeer de tijd aan het vinden van een bedrijf dat het voor een goede prijs kan doen. De beste spouwmuurisolatie wordt altijd door een erkend bedrijf aangebracht. Vraag altijd verschillende offertes op voor je met een bedrijf in zee gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *