Traprenovatie, een hele klus

Traprenovatie, een hele klus

Het renoveren van je trap is een hele klus. Een traprenovatie wordt voornamelijk uit esthetische overweging gedaan. Het uitzicht van de trap past niet meer binnen het huidige interieur, of het uitzicht van de trap is na vele jaren zijn charme verloren. Wanneer er geen problemen zijn met de trapconstructie, is renoveren altijd mogelijk. Hapert er iets aan de constructie, dan is het beter een volledig nieuwe trap te plaatsen.

Werken met overzettreden

Een vaak gekozen renovatietechniek is de trede-over-trede-renovatie. Bij deze renovatie worden de oorspronkelijke treden bekleed met een nieuw, dun, laagje hout, ook wel overzettreden genoemd. Na de renovatie lijkt de trap volledig nieuw en blijft er van de oude treden niets zichtbaar. Het plaatsen van overzettreden kan zowel worden uitgevoerd door een gespecialiseerde firma als door de handige doe-het-zelver.

Opteren voor het oorspronkelijk karakter

Als je graag het oorspronkelijk karakter van je trap behoudt, ben je misschien meer te vinden om je trap te schilderen. Het is dan wel nodig je trap te schuren of decaperen (verf of vernis verwijderen). Dit kan een hele opdracht zijn. Houd er rekening mee dat dit een zeer tijdrovend werk is dat verschillende dagen in beslag zal nemen. Ook het verwijderen van een trapbekleding is een titanenwerk. De lijm waarmee het tapijt vastkleeft, is zeer moeilijk te verwijderen. Informeer en probeer, welke producten en methodes, het best presteren. Draag bij het schuren of verwijderen van verf en lijm steeds een mondmasker. Veel van de gebruikte producten bevatten schadelijke stoffen. Een professionele oplossing om je trap te ontdoen van verf en lijm is de trap zandstralen. Voor deze techniek doe je best dienst op een gespecialiseerde firma.

Voor de ervaren schilder

Na het schuren, decaperen of zandstralen, kan de trap opnieuw geschilderd worden. Laat je adviseren door een gespecialiseerde verfzaak. Zij kunnen tips en tricks geven om een mooi resultaat te bekomen. Wie weinig ervaring heeft met schilderen, laat het schilderen van een trap best links liggen en doet beter beroep op een ervaren schilder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *