Vijver uitgraven

Vijver uitgraven

Zelf vijver aanleggen

Je hebt het plan opgevat, om zelf een vijver aan te leggen. Eén van de eerste dingen die dan gerealiseerd moeten worden, is het ontwerp maken. Dan moet er bedacht worden wat voor vijver je wilt, klein, groot, rond of viekant. Alleen met planten of wil je ook visjes toevoegen? Wordt de vijver op een zonnige plek gerealiseerd of moet deze in de schaduw? Het is mooi om een vijver naast een terras aan te leggen zodat je er zicht op hebt wanneer je buiten zit. Maar het is ook aantrekkelijk om de vijver goed te kunnen zien vanuit je woning.

vijver uitgraven
Een vijver uitgraven is een klus maar wel een mooie toevoeging aan je tuin.

Vijverfolie

Vijverfolie is het meest gebruikte artikel, bij het aanleggen van een vijver. Het is flexibel en goed betaalbaar. Rubberfolie gaat ongeveer 20 jaar mee en PVC-folie heeft een levensduur van 10 jaar.
Wanneer je het hele plan gemaakt hebt, inclusief beplantingsplan, dan kun je de vijver gaan uitgraven. Het is verstandig om in plateaus te werken. Dus eerst met een scherpe steekschep een ring van 20 cm diep uitgraven en daarna een ring van ongeveer 50 cm. Er zijn waterplanten voor in de vijver die maar net met hun voeten in de nattigheid willen. Deze kunnen dan geplant worden (in mandjes) en gezet worden op het bovenste plateau.
Elke keer ga je rondom een centimeter of 10 verder. Dus niet zomaar een kuil gaan maken, maar gericht gaan graven. Het is verstandig, om een goede plek te hebben waar de aarde op kan worden verzameld. Misschien kan dit wel direct op een aanhangwagen en worden afgevoerd.
Steentjes en wortels zorgvuldig verwijderen en op de bodem een laagje zand toevoegen. Flink aanstampen voordat de folie wordt aangebracht. Om instortingsgevaar te voorkomen moet je de kuil niet te lang openhouden.
Zorg dat je gaat werken op een droge dag. Er is niets zo erg dan stortbuien op je net uitgegraven vijver. De randen en plateaus moeten waterpas zijn, om de bakken met planten goed te kunnen plaatsen. Ben je klaar met al deze werkzaamheden dan kun je de vijver gaan vullen en verder gaan met het beplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *