We gaan er weer op los bouwen

We gaan er weer op los bouwen

De bouwsector is weer terug op niveau en dat is maar goed ook! Na de crisis van 2008 is wederopstanding van de bouwsector essentieel voor de leefbaarheid in Nederland. Gezien de huidige situatie waarin een groot woningtekort vooral in de grote steden wordt gevoeld is  het aantrekken van de woningbouw een aangename ontwikkeling. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft voorspelt dat de bouwproductie in 2019 op hetzelfde niveau zal liggen als dat van voor de globale crisis.

Explosieve groei in de bouw en vacatures

De groei was goed te merken in de periode 2015 en 2016 toen er een groei in de bouwproductie was van om en nabij 7%. De daaropvolgende periode van 2017 en 2018 zal een groei kennen van 4%. Volgens de prognose van EIB blijft de groei daarna doorzetten met een gemiddelde groei van 2%. De groei in de bouwsector is niet alleen goed voor het tegengaan van het woningtekort, het is erg positief voor het groeiend aantal vacatures in de bouw sector.

we gaan weer bouwen
We gaan weer volop los met bouwen in Nederland.

Woningen verbouwen

De positieve effecten van de economie zijn niet alleen te merken in de activiteiten van woningbouwcorporaties. Naast de nieuwbouw beschikken particulieren steeds vaker over de financiële middelen om huizen te verbouwen. Een gevolg hiervan is een stijging van klusser vacatures in Nederland. Het Financieel Dagblad meldt dat de grootste groei is te merken op de woningmarkt. De woningbouwproductie is namelijk gestegen met 17%. De nieuwbouw heeft gezorgt voor 12%  groei terwijl de herstel en verbouw activiteiten zelfs voor een groei van maarliefst 25% heeft gezorgt.

Een keerzijde van het aantrekken van de economie is de relatief hoge stijging van de woningprijzen. Dit maakt het lastig voor starters op de woningmarkt. Zonder financiële hulp van ouders is het erg lastig een huis te kopen in een van de grote steden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *