Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak

De laatste jaren wordt er steeds vaker gezocht om de toenemende kosten van de verbruikte energie te verminderen. De kostenpost voor een gezin is het grootst door het bedrag dat maandelijks moet worden betaald voor de verbruikte energie. Op de eerste plaats wordt er naar middelen gezocht om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Dat kan gedaan worden door de vloeren, wanden, dak en de ramen zo goed mogelijk te isoleren. Daarnaast wordt er tegenwoordig steeds meer gezocht om de energie, die verbruikt wordt, zo goedkoop mogelijk te maken. Dat kan gedaan worden door bijvoorbeeld het gebruik van aardwarmte of het zelf opwekken van elektriciteit door wind of zonnewarmte. Vooral deze laatste methode neemt een behoorlijke vlucht. Ook het tijdig overstappen van energieleverancier levert vaak een grote besparing op.

Zonnepanelen

Er kan elektrische energie worden opgewekt door windmolens, maar voor de woningbouw worden vooral de zonnepanelen toegepast. Op veel daken zie je steeds vaker dat er zonnepanelen worden geplaatst. Vooral op boerderijen zie je ze vaak op grote schuren. Doordat er zo’n groot oppervlak aan zonnepanelen geplaatst kunnen worden, kun je ervan uit gaan dat deze geheel zelfvoorzienend zijn. De zonne-energie wordt door het gebruik van de zonnepanelen omgezet in elektrische energie. Indien je op een bepaald moment meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het net. Je kunt dat vaak zien, omdat dan de elektriciteitsmeter achteruit draait. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van slimme meters. Deze meters hebben twee tellers. Een voor de verbruikte energie en een voor de energie die aan het net wordt terug geleverd.

Zonnepanelen op het dak
Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op vrijwel elk dak

Soorten

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen in de handel. Bij de aanschaf kun je kiezen uit blauwe zonnepanelen of zwarte. Bij woonhuizen zie je over het algemeen alleen maar zwarte zonnepanelen. Bij zwarte zonnepanelen zie je de omlijsting niet en zijn dus mooier. Toch is dat niet de enige reden waarvoor over het algemeen voor zwarte wordt gekozen. Ook de hoeveelheid energie die wordt opgewekt is verschillend. Indien je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk je goed te laten voorlichten. Wanneer je de aanschaf te duur vindt, kun je tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag voor de huur, maar op jaarbasis heb je altijd nog een voordeel voor wat betreft de kosten. Dus ook huren is aantrekkelijk waarbij al het onderhoud in het contract zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *